Domáce žemle

Zlatá vareška

Recept od:

Zlatá vareška

Príprava

90

minút

Varenie

15

minút

Množstvo

6

porcie

ohodnoďte recept

hodnotenie receptu

Ingrediencie

  • Kvások
  • Mlieko 1 hrnček
  • Čerstvé droždie 1 ks
  • Kryštálový cukor 2 PL
  • Voda 1/2 hrnčeka
  • Soľ 1 ČL
  • Maslo 2 PL
  • Hladká múka 1 hrnček
  • Cesto
  • Hladká múka 4 hrnčeky
  • Vajcia 2 ks

Postup prípravy

1

KVÁSOK: Všetky ingrediencie zmiešame dokopy (vodu a mlieko vlažnú) a poriadne premiešame aby sa kvások a maslo rozpustili. Necháme 20 min. kvasiť..

2

CESTO: Z múky, vajec a hotového kvásku vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme hodinu kysnúť. Hotové cesto jemne spracujeme na pomúčenej doske a vytvarujeme buchtičky..

3

Poukladáme na omastený a pomúčený plech a necháme pod utierkou 15 min odležať..

4

Pečieme 15 min. na 200°C.

5

Dobrú chuť :-)

Rada kuchára na záver:

Pred pečením môžeme žemle potrieť vaječným žĺtkom a posypať hrubou soľou, sezamovými semienkami alebo makom :-)